inkomotininews@gmail.com

Στη Κομοτηνή ο Aρχιεπίσκοπος Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας κ.Χορέν Τογραματζιάν.(+video)

Γιορτή του Αγίου Ιακώβου σήμερα Κυριακή και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής τίμησε τη μνήμη του.Η εκκλησία των Αρμενίων αφιερωμένη στο Γρηγόριο τον Φωτιστή(Σούρπ Κρικόρ Λουσαβορίτς) υποδέχτηκε τους πιστούς της Κομοτηνής.Ο Αγιος Ιάκωβος σύμφωνα με τη παράδοση δύο φορές έσωσε τον πληθυσμό από λιμό .Ειναι μία ευκαιρία ,τόνισε ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Στεπάν Ματεοσσιάν,για να συγκεντώνονται και τα μέλη από άλλες...
παροικίες της Βόρειας Ελλάδας,
σήμερα δόθηκε  ιδιαίτερη επισημότητα μιάς και ήταν εδώ ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων  Ελλάδας, Αρχιεπίσκοπος κ. Χορέν Τογραματζιάν, ο οποίος παρέστη και φέτος ως προσκεκλημένος της ενοριακής επιτροπής Αρμενίων και ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Κωνστάντιος.Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται πολλές φορές την περιοχή για να έρθει  κοντά στο ποίμνιο,να ενημερωθεί για πιθανά προβλήματα που υπάρχουν κλπ.Μετά τον εκκλησιασμό τα μέλη επισκέφθηκαν την Αρμενική λέσχη όπου μοιράστηκε το παραδοσιακό κουρμπάνι "μαντάγ" και ακολούθησε γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλης.
Ιστορικά στοχεία
Ο ναός χτίστηκε σε οικόπεδο της αρμένικης κοινότητας Κομοτηνής και σήμερα σώζεται η κτητορική επιγραφή όπου φαίνεται το έτος κατασκευής και το ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ναού. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιάκωβο . Σύμφωνα με την Αρμένικη θρησκευτική παράδοση στην Κομοτηνή υπήρξε επιδημία πανούκλας και έγινε τάμα στον άγιο Ιάκωβο, με αποτέλεσμα η πανούκλα να παρέλθει. Τότε η κοινότητα διατήρησε ετήσιο "μαντάγ" (αρμένικο "κουρμπάνι/τάμα") στο σωτήριο άγιο αλλά όταν αργότερα το ετήσιο "μαντάγ" λησμονήθηκε νέα επιδημία σάρωσε την Κομοτηνή. Οι πιστοί τότε ξαναεπικαλέστηκαν την βοήθεια του αγίου και σήμερα κάθε δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη για την σωτηρία της πόλης τιμάται στην εκκλησία ο άγιος Ιάκωβος.
Φωτογραφικό υλικό 









δείτε το video


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews