inkomotininews@gmail.com

Σε περίπτωση απόλυσης άνω των 500 ατόμων από το ΙΚΑ, θα επέλθει ολοκληρωτική διάλυση

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, για πάνω από 500 εργαζόμενους στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με 8 αποφάσεις του ΔΕΑ κρίνεται αντισυνταγματική η διάταξη του Ν.3899/2010 με την οποία οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν στο ΙΚΑ.
Αναλυτικά, οι εργαζόμενοι ήταν επιτυχόντες διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ από το 2010. Με την δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησής της όμως η ΑΤΕ και κατά παράβαση του νόμου που προέβλεπε απορρόφηση εντός τετραμήνου, αφού απορρόφησε τους 300 περίπου επιτυχόντες, άφησε τους περίπου 600 εναπομείναντες σε καθεστώς ομηρίας, αφού λόγω του επικείμενου διορισμού τους άλλοι απολύθηκαν, άλλοι παραιτήθηκαν και άλλοι διέκοψαν την επιδότηση ανεργίας, μέχρις ότου η ΑΤΕ επισημοποιήσει την στάση της με την δήλωση πως δεν πρόκειται να απορροφήσει τους υπόλοιπους, 6 μήνες μετά την τελική της προθεσμία για ολοκλήρωση των διορισμών.

Στο τέλος του 2010 κυβέρνηση και ΑΤΕ με σκοπό να δώσουν λύση στο πρόβλημα και για να σταματήσουν να παρανομούν, ανακοίνωσαν στους περίπου 600 την ειλημμένη απόφαση “ΙΚΑ ή τίποτα”. Ήταν μια λύση που οι επιτυχόντες δεν γνώριζαν και δεν περίμεναν.
Το άρ. 12 του Ν.3899/2010 έδωσε τη λύση στην ομηρία και καθόρισε αφενός το πως θα απορροφηθούν οι επιτυχόντες και αφετέρου την κατάργηση των θέσεων στην ΑΤΕ για νομικούς λόγους.
Στην ολομέλεια της Βουλής είχε γίνει τότε σχετική ερώτηση για το εάν αυτοί οι επιτυχόντες θα καταλάβουν τις θέσεις των επιτυχόντων της 8Κ/2008 προκήρυξης που προοριζόντουσαν για το ΙΚΑ αλλά η πρόσληψή τους είχε παγώσει με νόμο μέχρι και το 2013. Η απάντηση ήταν σαφής και επανειλημμένη και έλεγε πως “δεν θα απορροφηθούν στις θέσεις της 8Κ/2008 αλλά ούτε και προσμετρώνται στην αναλογία 1 προς 5 προσλήψεων/αποχωρήσεων ώστε να επηρεαστεί με οποιοδήποτε τρόπο η απορρόφηση των επιτυχόντων της 8Κ/2008”.
Το αξιοσημείωτο σε αυτήν την ιστορία είναι πως οι επιτυχόντες της 8Κ κινήθηκαν ουσιαστικά εναντίων των εργαζομένων και όχι εναντίον του ΙΚΑ ή της κυβέρνησης ζητώντας πρακτικά και άμεσα την απόλυσή τους.
Πληροφορίες μιλούν για γαϊτανάκι κομματικών μηχανορραφιών από την εποχή των παράνομων διορισμών και των σκανδαλωδών stage που κρατά μέχρι τις μέρες μας. Την άποψη αυτή ενισχύουν και οι φήμες πως 20 άτομα από την 8Κ προσκλήθηκαν για πρόσληψη και 10 από αυτούς την απέρριψαν την ίδια στιγμή που άλλοι κινούνται νομικά.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ (Πανελλήνια ομοσπονδία) σε επιστολή της προς τον Υπουργό τόνισε ότι: “σε περίπτωση απόλυσης άνω των 500 ατόμων από το ΙΚΑ, θα επέλθει ολοκληρωτική διάλυση και αδυναμία λειτουργίας των πιο καίριων υπηρεσιών του, δηλαδή των τμημάτων συντάξεων, εσόδων, μητρώου, παροχών, ΚΕΠΑ, κλπ., πολλά από τα οποία στελεχώνονται πλέον μόνο από τους ανωτέρω υπαλλήλους” και πως “οι ανωτέρω υπάλληλοι, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, εδώ και ένα χρόνο, έχουν πλέον όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να αποδώσουν παραγωγικά στην εργασία τους, προκειμένου να ωφεληθούν αποτελεσματικά οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν πλέον, αδιαμφισβήτητα, κυρίαρχο μέρος του κορμού της παραγωγικής διαδικασίας του ΙΚΑ.”
Τέλος, στους εργαζόμενους που μετά από την ομηρία και την οδύσσεια τους τώρα απειλούνται και με απόλυση, συμπεριλαμβάνονται και 8 συντοπίτες μας που εργάζονται στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Κομοτηνής και το Τοπικό Υποκατάστημα Σαπών, αριθμός ο οποίος για τα δεδομένα του τόπου μας είναι διόλου ευκαταφρόνητος.

1 σχόλια:

Σόφη είπε...

Επειδή η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της, σε σύνολο περίπου 800 ατόμων είναι απολύτως φυσικό οι 10 πρώτοι, με τα πολύ υψηλά μόρια, να δουλεύουν ήδη. Έχουν περάσει 4 χρόνια από τις αιτήσεις της 8Κ. Όσον αφορά τις μηχανορραφίες, οι επιτυχόντες της 9Κ ήταν μόνο τραπεζικοί υπάλληλοι, που όλοι ξέρουμε πώς γίνεται κάποιος τραπεζικός σε αυτήν τη χώρα. Οι επιτυχόντες της 8Κ περιμένουν εδώ και τόσα χρόνια για τον διορισμό τους, με κατεστραμμένα όνειρα και ζωές, επειδή κάποιοι με ισχυρά επίθετα τοποθέτησαν στο ΙΚΑ άσχετους τραπεζικούς υπαλλήλους.
Μία επιτυχούσα της 8Κ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews